...AsSalaamoe 'aleikoem Wa Rahmatoellahie Wa Barekatoeh...


In de Naam van Allah de Erbarmer, de meest Barmhartige

donderdag 9 augustus 2007

Het verschil tussen tawbah en istighfaar

Wanneer tawbah en istighfaar individueel vernoemt worden, omvatten zij elkander in betekenis, en staat tawbah voor istighfaar en istighfaar voor tawbah!

Wanneer zij echter samen vernoemt worden dragen zij elk een andere betekenis:

Ibn al Qayyim zegt:

“…Maar wanneer zij echter samen vernoemd worden, dan betekent: 1. Istighfaar: Dat men Allah vraagt om niet meer in de voorbije zonden terecht te komen! 2. Tawbah: Dat men terugkeert naar Allah, en hoopt dat Hij je zal beschermen tegen de slechte gevolgen van de zonden die je voorheen verricht hebt!

Op deze manier kan men de zonden in twee delen onderverdelen: 1. De voorbije zonden, en daar doet men istighfaar voor. 2. Zonden die men alreeds verricht heeft, en dat men angst heeft hier terug in te vallen en door deze tawbah probeert men zich hier tegen te beschermen!

En zo kan men zeggen ook zeggen dat terugkeren tot Allah uit twee soorten bestaat: 1. Terugkeren tot Allah om jezelf te beschermen tegen de slechte gevolgen van je voorbije zonden! 2. Terugkeren tot Allah, om jezelf zodoende te beschermen tegen het hervallen in dezelfde zonde in de toekomst!”


Door: Ibn al-Qayyim al Jawziyyah
Uit: Madaaridjoes-Saalikien 1/308-309 ingekort
Bron: www.islaam.be

Geen opmerkingen: